Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Viktigt med elsäkerhet på lantbruk

När man driver någon form av lantbruk, så har man ju oftast rätt stort behov av el. Det gör att man har egen elanläggning samt andra elektriska material på gården. Dessa utsätts ju en hel del för slitage och andra påfrestningar. Det gäller att ha bra koll på detta och se till att det alltid är helt samt används på rätt sätt. Om någon större installation ska göras, bör man anlita en elektriker Stockholm att göra det. Man bör även låta ett registrerat elinstallationsföretag med vana av elinstallationer på lantbruk kontrollera lantbruket med jämna mellanrum.

Kontrollera anläggningen

En elanläggning ska kontrolleras fortlöpande, det finns det regler som säger. Dock står det inte hur ofta det måste göras. Men är det så att du har ett äldre lantbruk, så kan det vara bra att göra det oftare, att kontrollera det alltså. Eluttag och strömbrytare kan se hela ut, men det garanterar inte att det är lika med de elledningar som finns i väggen. 

Eftersom elmateriel har en begränsad livslängd bör en renovering av lantbruksbyggnader även omfatta elanläggningen.

Överspänningsskydd och jordfelsbrytare

Det man bör installera på lantbruk är dels ett överspänningsskydd, för att skyddas en del mot åska. Dels en jordfelsbrytare, eftersom det är en rätt billig livförsäkring som bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon skadas av ström. Jordfelsbrytare är även ett bra skydd mot elrelaterade bränder.

 

 

 

9 Sep 2021