Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Varför måste man borsta tänderna?

För det första hjälper tandborstning till att avlägsna plack, en klibbig film av bakterier som bildas på tänderna. Plack kan leda till karies och tandköttssjukdomar om den inte regelbundet tas bort. Genom att borsta tänderna två gånger om dagen minskar risken för hål och inflammationer i tandköttet, vilket är nödvändigt för att behålla starka och friska tänder. Dessutom förhindrar god tandhygien dålig andedräkt, eftersom matrester och bakterier som orsakar dålig lukt elimineras. Kolla dina tänder hos tandläkare i Stockholm regelbundet så du vet att du gjort rätt, eller för att få tips på hur du kan förbättra din munhälsa. 

Man mår bättre i hela kroppen

För det andra har forskningen visat att munhälsan är direkt kopplad till den allmänna hälsan. Dålig munhygien har visat sig ha samband med allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och lunginflammation. Genom att  borsta tänderna regelbundet minskar man risken för att dessa bakterier sprider sig från munnen till andra delar av kroppen, vilket kan bidra till bättre övergripande hälsa. Dessutom kan tandborstning förebygga tandlossning, vilket inte bara är smärtsamt och obehagligt, utan även påverkar självförtroende och förmåga att äta och tala ordentligt.

Några tips

För att borsta tänderna på bästa sätt bör man använda en tandborste med mjuka borst och en tandkräm som innehåller fluor. Borsta tänderna i minst två minuter varje gång, och se till att inkludera alla ytor: fram-, bak- och tuggytorna på varje tand. Det är också viktigt att använda en cirkelrörelse snarare än att skrubba fram och tillbaka, vilket kan skada tandköttet och slita på tandemaljen. Glöm inte att borsta tungan, eftersom bakterier som orsakar dålig andedräkt också kan samlas där. Byt tandborste var tredje till fjärde månad eller tidigare om borsten börjar se slitna ut. 

16 May 2024