Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Byta generator på traktorn

Jobbar man med lantbruk, skogsbruk eller med djur så får man se till att kunna rätt mycket om allt. Det skulle inte fungera att lämna in alla maskiner till verkstad. Först och främst har jag inte tid att vänta men sen är det givetvis en kostnadsfråga också. Som när jag behövde byta generator på traktorn härom veckan. Om jag först skulle fått den till en verkstad, sedan väntat på delar och till slut vänta på tid på verkstaden så hade den aldrig blivit klar. 

Jag valde att köpa generator på nätet istället, fick den hemskickad på 2 dagar och sedan var det bara att sätta igång själva bytet. Det är faktiskt enklare än många tror. Det som kan bli knivigt är om man inte är lugn och metodisk utan bara river isär. Tar man god tid på sig och dokumenterar hur allt ser ut från början så blir det oftast bra. 

Vi gör mycket själva

Lika självklart som att laga det vi kan göra själva är det att be andra om hjälp när vi inte kan. Det är viktigt att veta när man ska göra jobbet själv eller när man ska leja bort det. Vår bil till exempel, den skulle jag inte ge mig på att laga då den är på tok för ny med datorprogram och saker man inte förstår. Men skördetröskan den lagar jag på en dag. Samma sak med takbyte, det ber jag nog en expert medan jag gärna snickrar ihop ett skjul på egen hand. Det gäller att våga testa men samtidigt veta sina gränser. 

10 Apr 2024