Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Varför måste får klippas?

Som bonde eller ivrig fårälskare kanske du undrar om det är nödvändigt att klippa dina får. Du kan ställas inför beslutet om du ska klippa dina får eller om du kan låta deras ull växa ut som i det vilda.

Att klippa dina får har många fördelar, men också några nackdelar som du kanske vill överväga innan du fattar ditt slutliga beslut. Som tur är överväger fördelarna rejält de negativa, vilket är anledningen till att fårklippning är så nödvändigt och rekommenderat.

Att klippa får

Tamfår har klippts i tusentals år (för cirka 11 000 till 13 000 år sedan), vilket gör detta till en vanlig praxis för många fårägare.

Om du är ny i fårvärlden kanske du inte är bekant med termen "klippning". Klippning innebär att du skär eller rakar av ullen på dina får i bitar. Denna handling kräver skicklighet och precision, särskilt om du vill undvika att oavsiktligt hacka och skada dina får under klippningsprocessen.

Inte bara kan klippning vara en process i rätt tid om du har en stor flock får, utan det kan också vara ett skrämmande arbete som kräver att du kommer nära dina får och använder kraft för att hålla dem uppe för att få alla ullbitar som växer runt omkring. deras kropp. Men när du väl fått kläm på att klippa kommer det att gå snabbare och mycket lättare än tidigare.

De flesta fåruppfödare kommer att använda elektrisk klippning eller speciella klippmaskiner för att rengöra ett fårs ull och vissa fårägare som har färre får på sin egendom kommer i allmänhet att klippa för hand med sax och handblad eller anlita en professionell för att klippa sina får.

Klippcykler

Fåren klipps i första hand en gång om året innan lamningen eller våren börjar. De föds under alla årstider och rutinen för ullhantering kommer att bero på klimatet och om fåren har producerat tillräckligt med ull för att klippning ska vara nödvändig. Fårull växer kontinuerligt och kan bli ganska obekväm under de varmare årstiderna där ullen fungerar som en isolator och fångar in värmen. Detta är huvudorsaken till att många fårägare väljer att klippa sina får, oavsett om de tjänar på ullmarknaden eller snarare gör livet lättare för sina får.

Klippning av får bör även utföras för hälsan och hygienen för varje får. Eftersom fåren inte kan fälla sig naturligt kan deras ull bli för tjock och oregerlig, vilket leder till att flera problem uppstår.

  • Får med tjock och övervuxen ull kan bli immobiliserad av föremål som kan få dem att fastna och utsätta dem för rovdjursattacker.
  • Instängd urin, skräp och avföring i ullen kommer att attrahera flugor, larver och andra skadedjur som orsakar irritation och infektioner och utsätter dina får för risker.
  • Överskott av ull hindrar fårens förmåga att reglera sina kroppstemperaturer, vilket kan leda till överhettning och uttorkning hos får, och så småningom död hos dina får.

Hur ofta & varför?

Det ligger i dina fårs bästa att klippa dem. Men du kanske ifrågasätter att om det är en sådan rekommenderad praxis i fårsamhället, hur hanterar vilda får då att inte bli klippta alls? Jo, vilda får har andra omständigheter än tama får. Fåren behövde inte alltid klippas, och man har fött upp får för att producera överflödig ull under domesticeringsperioden.

Vissa raser av vilda får som Katahdin kommer naturligt att fälla sina grova vinterpälsar genom att klia sina kroppar mot träd för att gnugga bort överflödigt ludd när förhållandena börjar värmas upp.

Tamfår måste klippas

Tamfår har inte samma självförsörjningsförmåga och förlitar sig starkt på sina ägare för att överleva. Det är möjligt att får kan dö om de inte klipps och överskott av tung ull minskar deras förmåga att frodas.

För att ytterligare bevisa att får måste klippas minst var 12:e månad kan många bönder och fårälskare garantera att det inte är omänskligt eller skadligt att klippa dina får, utan det är snarare mer skadligt att låta dina får lida av överskottsull som bara växer. i sådan utsträckning från mänskligt ingripande. Selektiv avel gör det viktigt att dina får måste klippas, och i det vilda kommer deras ull inte att växa så tätt.

Att klippa dina får årligen har många fördelar:

  • Förhindra ansamling av gödsel, urin och smuts som annars skulle kunna leda till en bakteriell eller parasitisk infektion.
  • Skapa en ren miljö för nyfödda lamm.
  • Ge utrymme för återväxt av ull.
  • Förbättra fårens förmåga att kontrollera sin kroppstemperatur under varma förhållanden
  • Skörda ullfibrerna för kommersiella ändamål.
  • Minska risken för att insekter och skadedjur gräver sig ner i ullen.
  • Hjälper till att förhindra att får attackeras av rovdjur om de fastnar i ett trångt område.
  • Förhindrar mattning och trassel.
  • Lammet kan lätt söka värme och kroppskontakt från sin mamma efter födseln.
5 May 2023