Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Så ofta ska du putsa fönster

Ja, hur ofta ska man egentligen putsa fönster? Det är en fråga som vi inte är riktigt överens om här hemma. Jag anser att det bör göras någon gång i månaden och ... andra i familjen (utan att säga vem) tycker att en till två gånger per år räcker gott och väl och att man då kan ta utsidan med slangen. Bor man på landet så dammar det från maj till oktober! Fönstren blir smutsiga på nolltid och skulle man bara spola dem så rinner smutsen ner på fasaden och det blir inget bra alls. Nu får jag ju göra rent fönstren när jag vill, och hur ofta jag vill men det hade ju varit trevligt om fler ville putsa fönster så jag slapp göra det så ofta. 

Husmorstips för fönsterputs

Är man uppvuxen på landet så lär man sig att göra saker på ett visst sätt och det gäller ju även fönsterputs. Ett par saker jag lärde mig av min mor var:

  • Pusta aldrig i starkt solsken. Det blir bara flammigt och fult. 
  • Snåla inte med tvättvatten och putsmedel.
  • Eftertorka alltid med en handduk på karmen.
  • Häll lite ättika i fönsterputsen så får du färre ränder på rutan.

Vill du få det att gå undan kan du köpa en sån där elektrisk fönsterskrapa. Den är jättebra, så länge batteriet håller. Men det funkar med en vanlig gummiskrapa. Det enda som egentligen skiljer är att den elektriska suger upp vattnet i en behållare och den vanliga skrapan gör att det rinner vatten längs väggen. Men vilken man väljer är en smaksak. 

9 Feb 2024