Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Ta hand om sin vallhund

Vallhundar är fulla av energi och älskar att vara ute, oavsett väderlek. De tycker om att träna och leka roliga lekar. Vi har ju vallhund för att valla våra får, men det är även en hund som kan vara trevlig som sällskap.

Exempel på några typiska raser i den här gruppen är:

  • Border collie
  • Welsh corgi pembroke
  • Bearded collie
  • Belgisk vallhund
  • Schäferhund

Att motionera din vallhund

En vallhund älskar att utforska naturen, vilket den har uthålligheten för. Förr så arbetade denna rasen ånga dagar i alla slags väder på fält, i berg och på bergssluttningar. Den klarar därmed av alla sorters väder. Den tycker om att promenera med dig året om, och om du är redo för utmaningen blir din vallhund ett fantastiskt sällskap utomhus.

Att leka med din vallhund

Din vallhund älskar att arbeta och leka med sin mänskliga familj. Om du inte har den till annat än sällskap så kräver det att du stimulerar den varje dag för att kompensera för att den inte arbetar heltid med boskap eller får.

Näring för vallhundar

De flesta typer av vallhundar är inte lika upptagna av mat som andra typer av hundar. Men det är bra att ge dem rätt sorts foder. Du kan köpa hundmat på nätet. Du kan även köpa det i djuraffär. Vallhundar brukar gilla att få saker att äta som belöning så om du ger torrfoder kan du använda ungefär en fjärdedel av dagsransonen som belöning om hunden är matmotiverad
Genom att utfodra din hund på det här sättet får den arbeta för maten gör du den glad, samtidigt som den hålls sysselsatt längre. Den resterande mängden av dagsransonen ska serveras i två måltider varje dag, morgon och kväll. Du kan förvara torrfodret i en fodertunna hund
Om du ger din hund våtfoder dela upp hälften av dagsransonen i mindre portioner och använda den för mer aktiv utfodring, då hunden får söka efter sin mat, vilket är mycket roligare!

21 Oct 2019