Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Snart är det tid att skjuta in bössan

Det är vår på gång och naturen kommer snart att vara som en barnstuga med alla små ungar som springer omkring. Det är en härlig tid som gör att det kliar lite i avtryckarfingret när jag vet hur länge det är kvar till den efterlängtade älgjakten. Det är allt tur vi har vildsvin att jaga under tiden! Nu har ju bössan fått vila upp sig ett tag så det är dags att börja skjuta in den igen. Ta en koll så att mitt kikarsikte inte har fått några skador och se så vapnet skjuter rakt.  

När får man jaga vildsvin?

Ja, det är en fråga som många ställer och svaret på det är att det får man alltid göra. Det gäller bara att ha koll vilka datum man får skjuta vilka djur helt enkelt. Sugga som har med sig en eller flera små ungar är alltid fredade, de skjuter man inte på under några omständigheter. Det vore djurplågeri att lämna de små kultingarna ensamma. I övrigt gäller följande:

  • 16:e april till 15:e februari - Sugga, Galt och ungdjur är tillåtna. Jakt med förföljande hund är tillåtet mellan 1:e augusti till och med 31:e januari. 
  • 16:e februari till 15:e april - Enbart årsungar får skjutas.

Sen finns det ju alltid skyddsjakten. Om ett vildsvin visar sig vara en fara, eller om den orsakar mycket skada så kan man ju alltid ansöka om att få skjuta detta djur. När det gäller just vildsvin så är det ovanligt dock. 

10 Apr 2018