Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Smidigt ha en egen köttkvarn

Något som är riktigt bra att ha hemma i köket, det är en egen köttkvarn. Det gör att man kan mala egen färs och då inte bara av gris eller ko, utan det går även mala fisk, fågel och annat. Det är bra att ha om du har egna djur och egen köttproduktion, om du är jägare, eller om du är intresserad av matlagning och föredrar att köpa och mala själv. På bästitest365 kan du jämföra olika köttkvarnar om du vill.

Så funkar en köttkvarn

En köttkvarn är en hushållsapparat som går att använda när du vill laga kötträtter från grunden. Inuti kvarnen sitter en kniv, en låsring och en hålskiva. Det är ur hålskivan köttet slutligen passerar och som gör det till färs.

Putsa köttet helt rent rån grova senor och hinnor. Därefter skär du upp köttet i några bitar. Lägg ner lite kött i skålen på ovansidan av köttkvarnen och låt det sedan passera genom den. Vips, du har egen färs!

Vad kan jag mala i en köttkvarn?

Förutom rött kött går det även utmärkt att mala  fisk, kyckling, kalkon, quorn, soja eller oumph. Allting som går att göra färs av kan man mala i en köttkvarn. Ska du göra fiskfärs så passar det bäst med fet fis så som lax, sill och makrill 

Kycklingfärs går även det bra att göra i en köttkvarn. Kycklinglåren är den fetaste delen av kycklingen och gör den godaste färsen.

Vegetariska substitut för kött blir allt vanligare och quorn, soja och oumph är tre livsmedel som många vegetarianer väljer istället. Liksom kött, kyckling och fisk går dessa substitut att göra färs på.

16 Feb 2022