Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Måla om huset

Ska du måla om huset? Har du ett stort hus, tar det ganska lång tid. Har du den tiden kan det ju vara roligt att göra det själv, men räkna med många timmars arbete för att få ett riktigt bra resultat. Har du däremot ett stort hus, kanske du ska anlita en riktig målare. Då kan du räkna med ett riktigt fint resultat.

Måla innebär större arbete än du tror

Har du målat om hus tidigare har du säkert lärt dig att förberedelsen innan du tar fram målarkläderna, målarutrustningen och färgen, är ganska stora. Beroende på hur huset ser ut innan du börjar är avgörande för i vilken omfattning du måste förbereda dig. Är det länge sedan du målade huset bör du putsa, slipa och tvätta fasaden innan du börjar. Det kan ta längre tid än själva målandet. Har du en slipmaskin går det snabbt. Du bör även grundmåla innan du målar på själva färgen.

Måla flera lager för bästa resultat

Huset ska sedan helst målas flera gånger för bästa resultat. Vänta någon dag mellan målningarna så att färgen hinner torka mellan varven. Glöm inte att måla fönsterlister när du ändå målar de övriga husväggarna. Glöm heller inte att måla grunden, om du har en synlig grund. En tredje sak att inte glömma är att sätta upp riktiga ställningar kring huset för att inte riskera målarnas hälsa och välbefinnande. Här kan du läsa fler tips om måleri.

21 Sep 2017