Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Bygga en egen köksö

Bland det bästa och också mest populära möbler vi kan ha i köket är en så kallad köksö som du kan göra om du renoverar köket. Med en sådan frigörs mer arbetsyta då du kan förlägga diskhon och spisen där, eller bara ha som avställningsyta, om du så önskar. Det finns olika varianter på köksöar. Planerar du en sådan kan det vara bäst att rådfråga en arkitekt och sedan en VVS-montör ifall du kommer att behöva dra rör i köket, liksom en elektriker om du behöver dra elen.

Så gör du din egen köksö

1. Hur stor yta har du att jobba med? Mät ditt kök och räkna också hur långt dina eventuella utdragbara luckor går och om de i så fall kolliderar med motsatt sida. Du måste också räkna med att man själv ska rymmas i köket. Det bör finnas utrymme på 120-140 cm mellan köksön och annan inredning i köket.

2. Har du svårt att tänka dig köksön rent praktiskt och storleksmässigt? Ställ upp kartonger och känn efter. Addera sedan, eller ta bort och känn efter hur du vill ha den.

3. Räkna med den gyllene triangeln i köket. Den gyllene triangeln utgörs av avståndet mellan kyl, spis och diskho. De ska inte inte vara för långt mellan dem.

4. Ska du dra in el och vatten i din köksö? Kolla först med din bostadsrättsförening om det är möjligt.

5. Anlita elektriker och en rörmokare om du tänker bygga ön med diskho och spis.

15 Sep 2017