Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Bygga golv

Är du händig och funderar på att lägga golv själv? Det är bra om du är händig, då slipper du dyra hantverkskostnader. Priset på trä är inte särskilt dyrt. Kan du och vet hur du ska göra kan du spara in mycket på att kunna göra det på egen hand. Här får du många och bra tips från byggledarna.se:

Så lägger du golv:

1. vilket underlag lägger du golvet på? Oftast är det en golvplatta som man brukar lägga golv på. Se då till att betongplattan är jämn och rak. Sopa den ren. Spackla den om den har ojämnheter.

2. Lägg sedan på en fuktskyddsmatta för att förhindra fukten från betongplattan att tränga upp i golvet.

3. När fuktskyddet ligger på plats, kan du lägga på ljusisoleringsmatta. Se till att de ligger kant i kant.

Börja med ett hörn, från vänster till höger. Lägg golvet i ljusinlsäppets riktning, då syns inte skarvarna lika tydligt då det är soligt.

Lägg ut första raden och kapa plankan mot väggen, lägg ut två rader, lägg sedan distansklossar mellan vägg och golv, både på lång- och kortsidan. Det är meningen att golvet eventuellt kommer att röra sig i bägge riktningar.

Följ en rak linje, lita inte på väggen

Mät upp en rak linje som du följer, eftersom du inte kan lita på att väggen är rak. Då du kommit till sista raden måste du antagligen kapa den på bredden. Lägg den sista brädan. Lägg den sista brädan uppe på dem näst sista raden av brädor. Rita sedan ut såglinjen med en spillbit, som du följer längs väggen. Strecket markerar var på plankan du ska såga. När golvet har hamnat på plats, ta då bort distanskilarna och sätt tillbaka golvsocklarna.

1 Sep 2017