Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Modern teknik behövs på landet

Att driva en gård innebär ett stort ansvar. Arbetsdagarna är långa och mödosama och man stöter på nya problem för varje dag som går. Men belöningen är desto större och känslan av att ha en egen gård övervinner allt annat anser jag. Att ha egna odlingar och vara ett med naturen är en väldigt speciell känsla som få människor får uppleva. Jag är lite gammalmodig av mig och vill helst undvika tekniska lösningar om så är möjligt, men det finns några undantag. Varje gång behöver minst en traktor för att man ska lyckas genomgöra arbetet effektivt. Varje traktor behöver bra belysning när man befinner sig ute på fältet kvällstid och nedan tänkte jag rekommendera vad ni bör tänka på när det kommer till arbetsbelysning.

Arbetsbelysning LED kräver mindre ström än halogen

De flesta traktorer har elsystem som inte klarar av att driva många halogen lampor. Därför är det smart att istället montera några arbetsljus med led dioder där istället. Arbetsbelysning med LED avger lika mycket ljus som vanliga halogen lampor med cirka 1/6 effekt. Detta betyder att ett arbetsljus på 15W presterar lika bra som en halogen lampa på 55-70W.  Arbetsbelysning med led finns tillgängliga både som 12V och 24V vilket gör det enkelt att byta ut gamla halogen lampor.

LED strålkastare på fasaden ger kostnadsbesparingar

Jag har tidigare använt mig av otympliga metallhalogen lampor på fasaden som belyser den allra närmaste delen av gården. Detta insåg jag var ganska onödigt då det fanns bättre alternativ att tillgå. När jag istället satte upp LED strålkastare 230Vlängst fasaden så insåg jag snabbt att jag både sänkt mina kostnader samtidigt som jag lyckats få ett bättre ljus överlag. Det finns mycket att tänka på när man driver en gård, men att övergå till LED är ett väldigt enkelt sätt att sänka gårdens kostnader.

13 Aug 2017