Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Korrekt mätning är viktigt

För 100 år sedan, och längre bak i tiden, hade bönderna koll på sina marker. De kunde dem utan och innan och visste näst intill exakt hur många träd de hade i skogen, hur många hektar åkermark som skulle sås och inte helt sällan hade de lika bra koll på grannarnas marker också. 

De använda sig av riktmärken i naturen och sitt minne för att hålla koll och även kartor visade tydligt var gränserna gick. Allt medan åren gick och marker bytte ägare kunde det hända att en meter här och en meter där försvann åt något håll. Det kanske inte låter så mycket men för en skogsägare kan det innebära förlust på många tusenlappar. 

Kolla gärna upp dina marker

Man kan be om hjälp för att få koll på hur gränserna går. Med hjälp av en karta och med modern mätteknik så kommer du att få gränserna utsatta med felmarginaler på så lite som en halv centimeter. 

OM det då skulle visa sig att din granne råkat ta en meter åkerjord eller skog från dig har du nu möjlighet att få tillbaka den. Modern mätteknik används också när man ska kolla hur marken rör sig, vid bygge eller om en väg ska anläggas. Sluta chansa och höfta olika mått, och lita inte på en gammal mätstock. Kontakta mättekniker så vet du att det blir helt rätt gjort och det kommer inte längre finnas några frågetecken om vem som äger vad.  

13 Aug 2022