Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Hur mycket kostar en mäklare?

En vän till familjen har precis köpt hus och det fick oss att börja prata lite om hur det egentligen går till. Ska man köpa begagnad bil så betalar man och åker hem med sin bil, men ett husköp är ju inte riktigt så enkelt precis. Med en mäklare får man ju mer hjälp att lägga ett marknadsmässigt pris och de ser till att det finns kontrakt som gör att både säljare och köpare får en trygghet. 

Då är det inte så konstigt om de väljer att ta bra betalt heller och de som tjänar allra bäst är nog de som tar mäklararvoden i procent. Det innebär att de får en viss procent av försäljningsvärdet. Skulle de ta 3% i provision och huset säljs för en miljon så får de 30 000 kr i arvode. Läs mer om mäklararvoden i procent. Sedan kan de välja att ha en fast summa, eller en trappmodell som betyder att de får olika procent beroende på hur högt priset går på huset. 

Olika pris i olika delar av landet

Det kan skilja sig rätt mycket mellan olika områden också har vi sett. En mäklare i Västra Götaland verkar kunna få ut cirka 50 000 per husaffär medan mäklararvoden i Malmö ligger på cirka 10 000 till. Mäklararvoden i Stockholm är även de rätt bra tilltagna så de som jobbar som mäklare, eller mäklarfirmorna, tjänar ju rätt bra med pengar. Vi får bara hoppas att marknaden inte stannar upp nu när det snackas om höjda boräntor!

10 May 2022