Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Hur förvarar vi ullen?

Vi som jobbar med djur vet ju exakt hur vi gör allting. Arbetsuppgifterna går nästan automatiskt och saker som vi ser som en självklarhet kanske inte alls är så självklara som vi tror. En sån sak är vad vi gör med ullen efter att den blivit klippt. Jag fick den frågan härom dagen och nu tänkte jag berätta lite mer om hur det funkar. 

Efter klippningen

Fåren klipps minst en gång per år, men oftast ett par gånger. Sedan sorterar vi ullen efter färg och kvalitet och lägger den i olika papperspåsar. Sedan lägger vi dem i ett pallställ vi köpt och där får de ligga tills vi säljer ullen. 

Sedan tvättas den av de som köpt den och torkas innan den öppnas upp så den blir fluffig i en maskin. Det är som rullar som med piggar på river ullen så den fluffas upp efter att ha klumpat ihop sig under tvättningen. Sen kardas den och blir sen garn.

Allt det här kan man naturligtvis göra hemma i mindre skala och sedan sälja färdigt garn. Men när det finns de som köper ull så är det ju enklare för oss som har får att slippa allt det extra jobbet. Jag är dock imponerad av de som driver en fårfarm och sedan tar tillvara på allt och gör sitt eget garn och till och med skapar egna sockar, tröjor och andra plagg av garn. En dag kanske jag också gör det men inte nu. 

21 Feb 2022