Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Händig karl reder sig själv

Händig karl reder sig själv? Stämmer det? Även kvinnor kan ju vara händiga och reder sig själva. Det är ju bara ett uttryck som av tradition utesluter de händiga kvinnorna. Att renovera på egen hand ger en väldig tillfredsställelse och är mycket kreativt. Att sedan titta på det man sjävl har åstadkommit är bra för självkänslan. Då är det viktigt att man är noggrann eftersom det sitter där det sitter tills du ändrar på det. Här kommer tips på hur du kan kakla från en blogg om hemmafix:

Så kaklar du själv

1. Börja med att rolla fuktskyddsmassa över väggarna. Det är viktigt att de är torra och låt torka en timme. Täta sedan vinkeln mellan golv och vägg med en fiberremsa. Limmar fast den. Därefter bakar du in remsan i tätmassan. Var noggrann.

2. Limma fiberremsa över alla skarvar, hörn och skarvar. Lägg silikon i alla springor och limma fiberemsan runt dem. Obs! Använd mycket tätmassa. Dränk fiberremsan!

3. Dags att rolla. Rolla hela väggen med tätningsmassa.  Rolla ända till golvet. Låt torka i 2 timmar. Temperaturen är avgörande för torktiden. Är temperatur under +15 grader ska du inte jobba alls.

4. Rolla igen. Nu ska du rolla fogmassan så den är ungefär 1 mm tjock och se till att det är jämnt. Låt torka i 20 timmar.

5. Dags för fogmassa. Använd en kam som rekommenderats i butiken där du köpt kaklet. Börja med att föra fogmassan över väggen. Den ska vara välarbetad och ha en tjocklek på mellan 4-6 mm och du ska dra ut den med din kam som hålls vinkelrätt mot underlaget.

6. Sätt upp en rätbräda och kontrollera med ett vattenpass att den är helt rak. Börja kakla nedifrån och upp.  Sätt plattan vid den slutliga placeringen, tryck till och för den i sidled till exakt position. Upprepa. För att få så raka linjer bör du använda ett fogsnöre och en kakelkryss. Fogarna kontrollerar du med jämna mellanrum genom att använda ett vattenpass. Då och då måste  du också kontrollera massan. Du lyfter på valfri platta och tittar på baksidan; är den full av fogmassa är det ett gott tecken.

7. Ta bort rätbrädan och sätt kakel där den suttit. Låt torka i 2 dygn.

8. Dra bort fogsnöret. Inte i hörnen! Lämna kvar kryssen. Foga genom att dra ut fogbruk och bearbeta med en gummispackel. Dra diagonalt över mönstret och se till att alla fogar fylls i.

9. Torka bort allt bruk och all smuts med hjälp av en svamp. Skölj svampen ofta. Efter några timmar kan du polera med en mjuk trasa. 

10. Håll kaklet lite fuktigt. Det är viktigt! Använd en fuktig svamp och dra över väggarna med jämna mellanrum. Sedan är det klart!

29 Aug 2017