Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Det finns olika typer av stängsel

Vi som har får använder fårnät, som det du ser på bilden, och det går åt flera kilometer av den varan. Men varför har vi den typen av stängsel och inte något annat? Svaret är enkelt. Det handlar om kostnader. Ett stängsel är till för att hålla fåren inom ett område. När de kommer fram till det så trycker de mot det för att testa och när de vet var gränsen går så kommer de (oftast) att hålla sig inom den. 

Det håller inte vare sig människor eller rovdjur ute, men det är ju heller inte syftet. Vill man ha stängsel som är till för att skydda eller stänga ute folk och fä får man ta till andra doningar. 

Byggstängsel & andra stängsel

Områdesskydd kallas den typen av stängsel. Det är gjort så att det ska bli krångligt att ta sig in på området. Det är lätt att flytta på eftersom det är mobilt och rent krasst skulle det vara en perfekt lösning för oss fårägare - om det inte vore för kostnaden. Vi behöver ju som sagt flera kilometer runt ängarna där fåren går och betar. 

Däremot har vi funderat på ett snyggt stängsel i smide runt själva huset. Det blir då som en barriär mot inbrott plus att det är jäkligt snyggt. Sätter man upp det i kombination med en slags stenmur kan det bli hur häftigt som helst. Som pricken över i:et kan man ha en tung och härlig grind också, för att få till ett snyggt och funktionellt skydd. 

19 Jun 2021