Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Dags att sälja huset?

Att bedriva lantbruk i Sverige är inget man blir rik på  det kan jag lova och med ökande kostnader för drivmedel och el så är det inte konstigt att allt fler börjar fundera på att lägga ner och sälja. Vi är inte där än men vi vet flera som går i säljartankar och jämför mäklare för att hitta de bästa. Men hur ska man tänka när man vill sälja en hel gård? Vi har pratat om det här hemma och så här hade vi gjort.

Stycka av först

Ja, det kanske låter galet men vi tror inte att det finns många som vill köpa ett helt lantbruk med både betesmark, odlingsmark och skog. Därför känner vi att en avstyckning är det bästa för oss. Då kan man sälja av mark medan man bor kvar i huset. En avstyckning gör man via lantmäteriet - men tänk på att det kostar en del så ansök inte förrän du är redo. 

Arrendera ut är ett sätt

Vill man inte stycka av och sälja mark men känner att det kostar mer än det smakar så kan man ju alltid arrendera ut marken. Kolla med dina närmaste grannar om de är intresserade. Med lite tur kan du ju ha kvar din mark och slippa alla kostnader och dessutom få in en liten slant. 

Sälj skog och annan mark för sig

En skogsfastighet bör man nog sälja som en helt egen del tror vi. Att blanda in den i övriga delar käns fel. De som vill utöka sin skogsareal kommer att vilja lägga bud på enbart skog och har du redan styckat av åt dem så är det lättare att få ett högre pris. 

16 Oct 2022