Ull, mjölk och solvarma tomater
Dombäcksmark

Bygga större än en Friggebod?

Många var det som tog tillfället i akt när vi fick lov att bygga en Friggebod utan bygglov. Som störst fick de bli 15 kvadratmeter stort, måste vara 5 meter från tomtgränsen och som högst tre meter högt, vilket gjorde det till ett minihus, som rymde som bäst två våningssängar och kunde alltså hysa fyra personer, som gillade att trängas. Sedan tio år tillbaka kom så Attefallshusen som lät oss bygga mycket större hus än de små Friggebodarna. Tanken var att det skulle frigöra lusten att bygga och hyra ut på den egna tomten för att förhoppningsvis motverka bostadsbristen i storstäderna.

Så vilka är fördelarna med Attefallshus?

Har du funderat på vilket du ska bygga; ett Attefallshus, eller en Friggebod? Då ska vi gå igenom de olika fördelarna. Beroende på vilka behov du har finns ju vissa fördelar med de olika alternativen. Friggeboden är ju en mindre bod, medan Attefallshuset är ett riktigt hus. I ett Attefallshus kan du bygga både kök och badrum. Det kunde du inte med en Friggebod. Ett Attefallshus får bli så stort som 25 kvadrat meter och med en nockhöjd på hela fyra meter, en meter högre än Friggeboden. Ett Attefallshus kan vara vinterbonad. Däremot måste du meddela din kommun innan du bygger ett Attefallshus.

Kan du tänka dig bo i ett litet hus?

Skulle du kunna tänka dig att bo i ett litet hus, på någon annans tomt? Med ett Attefallshus är det fullt möjligt att få hyra in sig i ett litet hus på någon annans tomt. Det är som att bo i ett studierum, fast med eget kök och badrum. Huset är mycket litet; 25 kvadratmeter stort. I bästa fall kan man bygga in ett loft så att utrymmet under loftet kan fungera som studie- och vardagsrum. Kanske kan ett mycket förälskat par bo i ett så litet hus. Då trängs man ändå gärna med varandra, men blir man fler blir det lätt lite trångt.

6 Oct 2017